Markiezin van Drenthe

CONCERT ~ Ensemble Corona geeft de Pest een gezicht

Je zou maar zo heten de dag van vandaag, Ensemble Corona. Toen de verschrikkelijke pandemie uitbrak die ons allen momenteel in de greep houdt wist ik meteen, hun wilde ik graag uitnodigen als het weer mocht en kon… Het kan! Op 6 september 2020 komen zij met hun nieuwste programma optreden bij de Markiezin van Drenthe. In Ruinerwold, kerk Blijdenstein kunt u veilig cultuur beleven op het puntje van uw 1,5 m afstand-stoel in tijden van Corona. Het ensemble musiceert vanuit het koor van de kerk. Reserveer voor één van de twee concerten zonder pauze. Maximaal 30 personen per optreden. (Lees hier meer over de coronamaatregelen, waaraan wij ons houden.)

CORONA ENSEMBLE met “Corona en de Zwarte Dood”

Zondag 6 september, aanvang 14:00 en 16:00 uur
Kerk Blijdenstein, Ruinerwold

Toegang €15,- (donateurs €12,50)

Reserveren via markiezinvandrenthe@gmail.com

Het ensemble licht toe:

“Nu de hele wereld siddert door toedoen van covid-19, is de nieuwsgierigheid naar de geschiedenis van epidemieën gegroeid: hoe gingen onze medemensen in de 14de, 15de en 16de eeuw om met die andere, gevaarlijke en lang onbegrepen ziekte, de Pest?

Wij kozen voor u muziek en vertellende teksten rond ziekte en dreiging, rouw en verdriet, het noodlot, bezinning, vreugde en nieuw begin. U hoort vocale en instrumentale stukken van componisten als Josquin des Prez, Dufay, Lassus, Richafort, en door Heleen gelezen brief- en dagboekfragmenten en andere teksten, uit diezelfde tijd. Met hun muziek en teksten verbindt deze voorstelling onze hedendaagse harten met de mensenharten van toen, in een gedeelde beleving: de menselijke kant van de pandemie. Schoonheid en troost.”

Ensemble Corona:

Valeria Mignaco – sopraan
Heleen Gerretsen – cornetto, blokfluit, teksten
Margo Fontijne – viola da gamba en vedel
Elly van Munster – renaissanceluit en plectrumluit

www.ensemble-corona.nl

Ensemble Corona verovert het hedendaagse hart met muziek uit Middeleeuwen en Renaissance.

Dit concert wordt mogelijk gemaakt door de stichting Vrienden van de Markiezin van Drenthe en door het Fonds Podiumkunsten Balkonscènes.

OCCHI BELLI | Rubens Trio 21 december 2019

Sinje Kiel en Gesine Lersch-van der Grinten, sopranen met Michiel Niessen, luit brengen de mooiste duetten en solomadrigalen uit de tijd van Rubens.

Het Rubens Trio richt zich op de emotierijke klanken van stercomponisten en de prachtige verzen uit de tijd van schilder Peter Paul Rubens (1577-1640). In kerk Blijdenstein, Ruinerwold.

Op teksten van beroemde renaissancedichters en met de muziek van o.a. Monteverdi, d’India en Barbara Strozzi zijn zij in dit programma Occhi belli (mooie ogen) muzikaal onderweg van renaissance naar barok. Een lofzang op aardse schoonheid, religieuze verheerlijking en natuurlijk- de liefde!

Ovenhuisconcert 14 april 2019

“Dowland & Daphne”- Engelse en Nederlandse liederen uit de Gouden Eeuw met sopraan Sinje Kiel en Elly van Munster op luit.

Op zondag 14 april in de kleinste concertzaal van Drenthe- van zo dichtbij heb je het nog nooit meegemaakt- het ovenhuis Dr. Larijweg 22 in Ruinerwold (naast museumboerderij Karstenhoeve).

Over het programma:
In huiselijke kring maakte men in de Gouden Eeuw graag muziek en de luit was een geliefd begeleidingsinstrument. Er werden veel liederenboeken uitgegeven. Muzikale invloeden uit Engeland, Frankrijk en Italië voerden de boventoon in de Nederlandse muziek. De muziek in dit programma is van Constantijn Huygens, John Dowland (ook Nederlandse versies), Thomas Ford, Giulio Caccini en onbekende componisten (Doen Daphne d’overschoone Maegt en het religieuze Miserere my Maker).
De twee musici spelen Nederlandse ‘covers’ van de bekende liederen Flow my tears en Can she excuse my wrongs op teksten van de dominee Dirck Rafaelszoon Camphuysen (Stichtelycke Rymen 1624). Daaruit blijkt dat godvruchtige lyriek zowel op swingende dansritmes als ook op de tranentrekkende melodieen van Dowland past. Alles behalve oubollig, dat vond ook de popzanger Sting die deze liederen op cd zette! Elly van Munster zal enkele luitsolowerken spelen.

Over de uitvoerenden:
De twee professionele musici wonnen als duo in 2002 voor de vertolking van luitliederen de 1e prijs en de publieksprijs van het concours “Alte Musik Treff” in Berlijn, Duitsland. Sindsdien spelen zij op kamermuziekpodia verschillende programma’s luitliederen met voornamelijk Engels en Italiaans repertoire uit de Vroegbarok en geven zij Lutesong workshops.

Elly van Munster treedt, behalve als solist, regelmatig op als begeleider van zangers en instrumentalisten en als continuo speler in ensembles. Zij speelde in een groot aantal barokopera’s van Barokopera Amsterdam (onlangs toerde zij met de voorstelling King Arthur door Nederlandse theaters) en bij Camerata Delft en Ensemble Corona. Zij studeerde aanvankelijk klassiek gitaar bij Stanley Noordpool aan het Brabants Conservatorium en deed in 1994 Staatsexamen luit.

Sopraan Sinje Kiel heeft na haar zangstudie aan de conservatoria Zwolle en Den Haag lessen gevolgd bij verschillende specialisten op het gebied van historische uitvoeringspraktijk, waaronder Emma Kirkby. Zij treedt op als soliste in liedrecitals en oratoriumuitvoeringen en heeft met diverse ensembles en koren gewerkt en op festivals opgetreden. Zij heeft haar eigen lespraktijk in het ovenhuis Ruinerwold, geeft en organiseert zangworkshops, concerten en masterclasses.

Ensembleworkshop 13 april 2019

De tweede studiedag zoor zang en blokfluit is een feit! Op zaterdag 13 april vindt er bij de Markiezin van Drenthe weer een ensembleworkshop plaats onder leiding van Sinje Kiel (zang) en Annelies Schraa (blokfluit). De workshop duurt de hele dag en eindigt om 17:00 uur met een (gratis) slotpresentatie van een half uur in de prachtige akoestiek van kerk Blijdenstein. Deelname aan de workshop is niet meer mogelijk (vol), maar graag heten wij iedereen die nieuwsgierig is welkom om naar de resultaten van de dag te komen luisteren. Gevorderde amateurzangers en blokfluitisten van alle soorten en maten (van kleine sopraan tot grote basblokfluit) hebben zich dan een dag lang verdiept in het meerstemmige Engelse en Franse madrigaalrepertoire met componisten als Josquin des Prez en Thomas Morley.
Mocht je als zanger of blokfluitist overigens belangstelling hebben om een keer me te doen: dit was zeker niet de laatste gelegenheid! Geef je naam aan ons door en we brengen je op de hoogte van een volgende keer (markiezinvandrenthe@gmail.com). Tot dan!

Recente activiteiten

2019 januari Try-out concert Pollux ensemble met FOLKSONGS, in museumboerderij De Karstenhoeve, Ruinerwold

2019 januari Studiedag blokfluitconsort en zang met Sinje Kiel en Annelies Schraa

2018 december Ovenhuiskoortje kerstliederen zingen (6-10 jaar)

2018 september Adem-stem-workshop Ademtypes met Gesine Lersch-van der Grinten

2018 januari Concert pronkkamer Karstenhoeve: DOWLAND & DAPHNE met sopraan Sinje Kiel & Elly van Munster, luit

2018 januari Concert Karstenhoeve: VOYAGE D’HIVER met altus Peter de Groot en Michiel Niessen, luit

2017 oktober studiedag Engelse en Italiaanse luitliederen

2017 maart Studiedag Luit en zang met Sinje Kiel & Elly van Munster

2017 januari Concert IJhorst: MORTE DOLCE met countertenor Oscar Verhaar en Michiel Niessen, luit

Extra: Voorafgaand aan het concert zijn belangstellenden welkom bij de herdenking van de Reformatie die in 1517 in Europa heeft plaatsgevonden. De bijeenkomst wordt muzikaal opgeluisterd door Sinje Kiel (sopraan), Hans Donkers (alt), Jeroen Vreugdenhil (bas) en Fennie van der Weide, orgel.

2016 november Westervelder Concert: Magnificat Emmen en Choral Voices o.l.v. Daniel Rouwkema: REQUIEM van John Rutter

2016 april Westervelder Concert: Drents Symfonie Orkest speelt Schubert in Havelte

2016 januari Concert IJhorst: Franz Schuberts Winterreise- Jasper Schweppe, bariton & Riko Fukuda, piano (lees hier de recensie)

2015 dec. Westervelder Concert Uffelte: Tussen Hemel en Aarde- Duo Kiel & van Munster met Harma Everts

2015 oktober Westervelder Concert Havelte: Codex Trujillo del Peru- Música Temprana (lees hier de recensie)

2015 januari Masterclass Barokzang Jill Feldman

2014 sept. Concert Nijeveen: Francesca Caccini- Henriette Feith & Jasper Schweppe met David van Ooijen, luit

2014 juni Concert Nijeveen: Barbara Strozzi- Sinje Kiel, sopraan & Shizuko Noiri, luit

2014 maart Concert Musica Italiana i.s.m. Hortus Vocalis en Luthers Bachensemble

2013 februari Concert Ruinen “Lovestories” Ensemble Rossignol

2013 april Concert Nijeveen “English Lutesongs” Duo Kiel & van Munster

2013 september Studiedag Zang & luit

2012 november “Frisse Oren” muzieklezing Muziekzendeling Brechtje Roos

2012 oktober Masterclass Barokzang Emma Kirkby

De artistieke leiding is in handen van Sinje Kiel. De stichting Vrienden van de Markiezin van Drenthe ondersteunt sommige van deze activiteiten, projectmatig geholpen door fondsen, waaronder het Cultuurfonds Westerveld en het Prins Bernhard Cultuurfonds.

AL GEKEKEN OP FACEBOOK?!
Wij zien u het liefst live op een van onze evenementen, maar u kunt de Markiezin van Drenthe ook bezoeken op Facebook! Op de openbare pagina worden updates en achtergronden gedeeld. Komt u een keertje langs?