Het laatste lied

Voor zang tijdens het laatste afscheid

Een vriendin belde me: haar moeder was overleden. Ze wilde graag dat haar dochters op haar begrafenis twee liederen zouden zingen. In het gregoriaans. Murw van het verdriet en van alle organisatie rondom het overlijden van hun moeder, raakten de zussen een beetje in paniek door deze wens. Of zij langs mochten komen voor zangles? Dat kon. Of ik kon helpen de liederen zo in te studeren dat ze de liederen vol zelfvertrouwen konden zingen in een volle kerk? Dat lukte: het was prachtig. Ik vond het mooi om daar een bescheiden rol in te kunnen spelen.

Onlangs overleed een lieve vriend. Zijn familie hield hem zo lang mogelijk thuis om hem uiteindelijk in kleine kring te laten cremeren. Ik had behoefte aan een afscheidsmoment, een ritueel. Of ik langs mocht komen om slaapliederen voor hem te zingen? Dat mocht. Samen met de kinderen, zodat ook zij iets konden bijdragen aan het afscheid? Dat kon. Het was fijn om een laatste slaapliedje te mogen zingen voor een vriend.

Een familie was op zoek naar een klassiek geschoolde sopraan voor de begrafenis van hun moeder. Ze hield zo van Schubert. Liever geen verdrietig lied, gewoon iets moois. Kende ik misschien “Im Frühling”? Ja, dat kende ik. Of ik ook iemand kende, die dat op piano kon begeleiden? Ja, die kende ik. Het was fijn om te zingen voor deze familie. We kregen na afloop veel warme reacties.

Het laatste lied is mogelijk voor zang tijdens het laatste afscheid. Graag pas ik mij aan bij de mogelijkheden en bij de wensen van familie en vrienden als zij het afscheid een muzikale noot willen geven. Het laatste lied is mogelijk in kleine kring thuis, in de kerk, op de begraafplaats of in het uitvaartcentrum.

Ik heb een repertoirelijst met mogelijke liederen en ik werk als het gewenst is samen met een aantal begeleiders met verschillende instrumenten zoals piano, orgel, luit of gitaar.

Belangstelling voor een laatste lied? Neem dan contact met mij op en ik bespreek graag de mogelijkheden en tarieven.