Markiezin van Drenthe

Adventsconcertjes “Con le stelle in ciel” helaas afgelast

Huisje, boompje, feestje! Een intiem adventsconcert op 19 december met 17e eeuwse Italiaanse liederen vol vreugde, lofzang en verwondering afgewisseld met de favoriete kerstliedjes van Sinje Kiel. Begeleid door Michiel Niessen op luit zingt de sopraan in het ovenhuis, dat voor deze gelegenheid omgetoverd zal zijn in kerstsfeer. Met werken van Monteverdi, Kapsberger en Marini. Gezien Michiel helemaal uit België naar de kleinste concerzaal van Drenthe komt, mogen een Vlaams liedje, koekjes en een luitsolo niet ontbreken.

Plaats: Ovenhuis Dr. Larijweg 22, Ruinerwold
Aanvangstijden: 12:30/13:30/14:30/15:30/16:30 uur. De concertjes duren 30 minuten en zijn te bezoeken door vier bezoekers per keer.

Toegang bedraagt 15,- p.p. (12,50 voor donateurs). Reserveren graag via markiezinvandrenthe@gmail.com.

Voor dit evenement is een corona toegangsbewijs nodig (QR-code). Na elk optreden wordt het huisje goed geventileerd, zodat iedereen zich veilig mag voelen. Bij verkoudheidsklachten vragen wij u uiteraard om niet te komen. U mag een mondkapje dragen.

Uit de lappenmand ZOMERCONCERT in Ruinerwold op zondag 22 augustus en 12 september

Sick of Love! met sopraan Sinje Kiel en Elly van Munster (luit) in en om rijksmonument museumboerderij Karstenhoeve. Een speciaal voor het museum gemaakte voorstelling bij de expositie In de Lappenmand, inclusief rondleiding over de expositiezolder.

Mad Songs over diverse malaise en (al dan niet vermakelijke) liefdesellende waarbij bezoekers vanuit het tbc-huisje in de voortuin en binnen op vaste plekken zullen worden toegezongen. De boerderij Karstenhoeve ontstond aan het eind van de zeventiende eeuw. Muziek uit die tijd (liederen als “Doen Daphne d’overschoone maegt….” en werken van Engelse en Italiaanse componisten) theatraal voorgedragen zorgen voor een bijzondere concertbeleving.

Aanvang 14:30 uur, deur open 14:00 uur (einde ca. 16:30 uur, het museum sluit om 17:30 uur).
Toegang 15 euro incl. museum, contactloos en met pin te betalen bij de ingang (jongeren tot 16 jaar gratis). Reserveren hiervoor is noodzakelijk in verband met beperkt aantal bezoekers en het afstand houden. Reserveer hier bij de Markiezin van Drenthe of via de website van de museumboerderij.

Bezoekers schreven na de eerste uitvoering in het gastenboek: “Het was indrukwekkend, prachtig en subtiel. Dank!”- “In combinatie met de tentoonstelling een hele happening, we hebben genoten.”

foto: Petra Hessels

De lappenmand zomerconcerten zijn een samenwerking van de Markiezin van Drenthe met museumboerderij Karstenhoeve, mede mogelijk gemaakt door Gemeente De Wolden.

ZANGWORKSHOP Zaterdag 11 en 25 september 15:00 tot 16:30 uur

In het kader van Gekleurd Grijs geeft Sinje Kiel de workshop Mens, durf te zingen!

“Wat is leuker dan alleen zingen? Samen zingen!
Onder leiding van zangpedagoge Sinje Kiel zingt u in een groepje van maximaal 12 personen. Samen met de andere deelnemers doet u stemoefeningen en zingt u een laagdrempelig repertoire in verschillende talen en stijlen, mogelijk meerstemmig en in canon. Er is aandacht voor ademhaling, houding en stemvorming, maar u leert vooral uw stem te laten horen en op de anderen af te stemmen.

In het ovenhuis aan de Dr. Larijweg in Ruinerwold (naast museumboerderij Karstenhoeve) gonst het sinds een paar jaar van de zangactiviteiten. Sinje Kiel heeft haar zangatelier gevestigd in het monument, waar zij zangles en workshops geeft of zichzelf aan het voorbereiden is op haar optredens als
concertzangeres. Zij is actief op het gebied van kamermuziek, liedzang en oratorium. En zij houdt gewoon van zingen. Het liefst samen met anderen.”

Aanmelden is noodzakelijk, graag via de mail. Graag bij aanmelding duidelijk aangeven, welke datum voorkeur heeft.

4 september: Benefietconcert LULLABIES & NACHTMERRIES met Sinje Kiel en David van Ooijen

De Markiezin van Drenthe geeft in samenwerking met Soroptimistclub De Reestlanden op zaterdagavond 4 september in de kerk in IJhorst een benefietconcert ten behoeve van de vrouwen in Afghanistan.

Wereldwijd zijn er grote zorgen over de toekomst van vrouwen en meisjes in Afghanistan. De leden van Soroptimistclub De Reestlanden komen al jaren op voor de rechten van vrouwen en werken daarbij nauw samen met vrouwenorganisatie UN Women. “UN Women werkt al jaren ter plaatse en is vastberaden om vrouwen en meisjes te blijven helpen en bij te staan door in Afghanistan te blijven en daar hebben ze onze hulp hard voor nodig”, aldus Berthilde de Groot, voorzitter van Soroptimistclub De Reestlanden. “UN Women heeft al 10 jaar een veldkantoor in Afghanistan en dit kantoor blijft operationeel om samen met lokale partners levensreddende hulp te bieden aan Afghaanse vrouwen en meisjes, vooral op dit kritieke moment voor het land” vult de Groot aan.

De drijvende kracht achter de culturele stichting De Markiezin van Drenthe is sopraan Sinje Kiel. Via via kwam zij in contact met de soroptimisten en ontstond het idee voor het geven van een benefietconcert. “Ik heb begin van het jaar een mooi, intiem programma samengesteld met steun van het Fonds Podiumkunsten maar kon het vanwege de corona pandemie nu pas uitvoeren. En terwijl de culturele wereld ontdooit en barst van zomers enthousiasme en post lockdown euforie, is de situatie in Afghanistan schrijnend, hoe mooi is het dan om met een benefietconcert een bijdrage te kunnen leveren aan dit goede doel!” aldus een enthousiaste Sinje Kiel. Het concert vindt plaats in de protestantse kerk in IJhorst en zal om 19:30 beginnen. Er is plaats voor zo’n 75 bezoekers en reserveren is noodzakelijk i.v.m. de huidige corona maatregelen. Op de avond zelf kan bij de ingang, contactloos met pin, een vrijwillige bijdrage gedoneerd worden welke bestemd is voor de vrouwen in Afghanistan.
Wiegeliedjes en nachtliederen in de kerk van IJhorst.

Samen met luitist en gitarist David van Ooijen brengt Sinje het programma Lullabies & Nachtmerries ten gehore. Iedereen kent slaapliedjes- jij, ik, de kinderen in Japan en Turkije, vroeger en nu. Om de overgang van dag naar nacht te verzachten zingen ouders ten alle tijden van suja suja en ninna nonna. Moeders stem is de eerste die een mens hoort. Zij wenst het beste en vreest het ergste voor haar kind. Het hartstuk van het programma is de bitterzoete Canzonetta Spirituale van Tarquinio Merula (1595-1665), waarin Maria het kindeke Jezus bijzonder wrang in slaap zingt: zijn moeder wiegt hem in haar armen terwijl zij de gruwelijkheden beschrijft die hij later zal moeten ondergaan, tot aan zijn kruisiging. “Round Midnight”, waar denken wij dan aan? Hunkerend naar liefde valt geen slaap te vatten en tegen het kind dat niet slapen wil is het een goede truc om te zingen “Stay awake”, net als Mary Poppins doet. Een liefdevol samengesteld programma om wakker bij te blijven! Met prachtige oude muziek van Dowland, Purcell en Barbara Strozzi, maar ook volksliedjes uit de hele wereld en verrassende uitstapjes. David van Ooijen speelt instrumentale soli op luit en schuwt het niet om op soepele en ontspannen wijze John Dowland en Thelonious Monk te combineren.

Het duo: beide musici hebben een achtergrond en specialisatie in oude muziek en gezamenlijke recitals bestrijken het repertoire van de Italiaanse Vroegbarok, Engelse Renaissance en Duitse Barok. Sopraan Sinje Kiel specialiseerde zich na haar zangstudie in barokzang en kamermuziek aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag bij Marius van Altena. Zij volgde lessen bij verschillende specialisten op het gebied van historische uitvoeringspraktijk (o.a. Emma Kirkby) en ontving een studiebeurs om bij sopraan Jill Feldman in Arezzo (Italië) lessen te volgen. Voor de vertolking van luitliederen won zij in 2002 samen met Elly van Munster de 1e prijs en de publieksprijs van het concours “Alte Musik Treff” in Berlijn, Duitsland. Zij treedt op als soliste op diverse podia met voornamelijk kamermuziek en oratorium. Projectmatig heeft zij als koorzangeres gewerkt met dirigenten als Erik van Nevel, Ton Koopman, Jan Willem de Vriend en in producties van de Nederlandse Reisopera. Ze heeft een eigen lespraktijk in Ruinerwold, geeft en organiseert als “Markiezin van Drenthe” zangworkshops, concerten en masterclasses in het noorden van Nederland.
David van Ooijen is solist en begeleider van met name zang op verschillende luiten, barokgitaar, romantische gitaar en shamisen, maar hij speelt ook continuo bij diverse ensembles en orkesten. Hij speelde op festivals van Utrecht tot Nagasaki. Met verschillende ensembles nam hij meer dan 30 Cd’s op. Zijn eerste twee Cd’s met altus Sytse Buwalda stonden in 2004 en 2005 lange tijd op de eerste plaats van de klassieke top 50 van de Nederlandse radio. In 2006 maakte hij met collega-luitist Michiel Niessen een CD waarop alle duetten van de 16de -eeuwse luitvirtuoos Terzi staan. Deze opname kreeg wereldwijd lovende recensies. In 2007 speelde David van Ooijen tijdens de doopplechtigheid van Prinses Ariane. In 2011 en 2012 speelde hij met luitist Toyohiko Satoh concerten in Spanje en Japan. Met sopraan Henriette Feith heeft hij een cd uitgebracht, “La Cecchina”, waarop een selectie liederen uit het “Il Primo Libro delle Musiche” (1618) van Francesca Caccini zijn opgenomen.

Datum: zaterdag 4 september
Aanvangstijd: 19:30 uur, deur open 19:00 uur
Locatie: Protestantse kerk IJhorst – De Wijk, Kerkweg 10 in IJhorst
Kosten: vrijwillige bijdrage als donatie, te betalen bij de ingang (met pin)
Reserveren: Reserveren is noodzakelijk en kan door een mail te sturen naar markiezinvandrenthe@gmail.com I.v.m. corona wordt een maximaal aantal toeschouwers toegelaten op 1,5 m afstand en met inachtneming van de actuele geldende maatregelen.

Dit concert wordt mogelijk gemaakt door het Fonds Podiumkunsten.

CONCERT ~ Ensemble Corona geeft de Pest een gezicht

CORONA ENSEMBLE met “Corona en de Zwarte Dood”

Zondag 6 september, aanvang 14:00 en 16:00 uur
Kerk Blijdenstein, Ruinerwold

Toegang €15,- (donateurs €12,50)

Reserveren via markiezinvandrenthe@gmail.com

Het ensemble licht toe: “Nu de hele wereld siddert door toedoen van covid-19, is de nieuwsgierigheid naar de geschiedenis van epidemieën gegroeid: hoe gingen onze medemensen in de 14de, 15de en 16de eeuw om met die andere, gevaarlijke en lang onbegrepen ziekte, de Pest?

Wij kozen voor u muziek en vertellende teksten rond ziekte en dreiging, rouw en verdriet, het noodlot, bezinning, vreugde en nieuw begin. U hoort vocale en instrumentale stukken van componisten als Josquin des Prez, Dufay, Lassus, Richafort, en door Heleen gelezen brief- en dagboekfragmenten en andere teksten, uit diezelfde tijd. Met hun muziek en teksten verbindt deze voorstelling onze hedendaagse harten met de mensenharten van toen, in een gedeelde beleving: de menselijke kant van de pandemie. Schoonheid en troost.”

Ensemble Corona:

Valeria Mignaco – sopraan
Heleen Gerretsen – cornetto, blokfluit, teksten
Margo Fontijne – viola da gamba en vedel
Elly van Munster – renaissanceluit en plectrumluit

www.ensemble-corona.nl

Ensemble Corona verovert het hedendaagse hart met muziek uit Middeleeuwen en Renaissance.

Dit concert wordt mogelijk gemaakt door de stichting Vrienden van de Markiezin van Drenthe en door het Fonds Podiumkunsten Balkonscènes.

OCCHI BELLI | Rubens Trio 21 december 2019

Sinje Kiel en Gesine Lersch-van der Grinten, sopranen met Michiel Niessen, luit brengen de mooiste duetten en solomadrigalen uit de tijd van Rubens.

Het Rubens Trio richt zich op de emotierijke klanken van stercomponisten en de prachtige verzen uit de tijd van schilder Peter Paul Rubens (1577-1640). In kerk Blijdenstein, Ruinerwold.

Op teksten van beroemde renaissancedichters en met de muziek van o.a. Monteverdi, d’India en Barbara Strozzi zijn zij in dit programma Occhi belli (mooie ogen) muzikaal onderweg van renaissance naar barok. Een lofzang op aardse schoonheid, religieuze verheerlijking en natuurlijk- de liefde!

Ovenhuisconcert 14 april 2019

“Dowland & Daphne”- Engelse en Nederlandse liederen uit de Gouden Eeuw met sopraan Sinje Kiel en Elly van Munster op luit.

Op zondag 14 april in de kleinste concertzaal van Drenthe- van zo dichtbij heb je het nog nooit meegemaakt- het ovenhuis Dr. Larijweg 22 in Ruinerwold (naast museumboerderij Karstenhoeve).

Over het programma:
In huiselijke kring maakte men in de Gouden Eeuw graag muziek en de luit was een geliefd begeleidingsinstrument. Er werden veel liederenboeken uitgegeven. Muzikale invloeden uit Engeland, Frankrijk en Italië voerden de boventoon in de Nederlandse muziek. De muziek in dit programma is van Constantijn Huygens, John Dowland (ook Nederlandse versies), Thomas Ford, Giulio Caccini en onbekende componisten (Doen Daphne d’overschoone Maegt en het religieuze Miserere my Maker).
De twee musici spelen Nederlandse ‘covers’ van de bekende liederen Flow my tears en Can she excuse my wrongs op teksten van de dominee Dirck Rafaelszoon Camphuysen (Stichtelycke Rymen 1624). Daaruit blijkt dat godvruchtige lyriek zowel op swingende dansritmes als ook op de tranentrekkende melodieen van Dowland past. Alles behalve oubollig, dat vond ook de popzanger Sting die deze liederen op cd zette! Elly van Munster zal enkele luitsolowerken spelen.

Over de uitvoerenden:
De twee professionele musici wonnen als duo in 2002 voor de vertolking van luitliederen de 1e prijs en de publieksprijs van het concours “Alte Musik Treff” in Berlijn, Duitsland. Sindsdien spelen zij op kamermuziekpodia verschillende programma’s luitliederen met voornamelijk Engels en Italiaans repertoire uit de Vroegbarok en geven zij Lutesong workshops.

Elly van Munster treedt, behalve als solist, regelmatig op als begeleider van zangers en instrumentalisten en als continuo speler in ensembles. Zij speelde in een groot aantal barokopera’s van Barokopera Amsterdam (onlangs toerde zij met de voorstelling King Arthur door Nederlandse theaters) en bij Camerata Delft en Ensemble Corona. Zij studeerde aanvankelijk klassiek gitaar bij Stanley Noordpool aan het Brabants Conservatorium en deed in 1994 Staatsexamen luit.

Sopraan Sinje Kiel heeft na haar zangstudie aan de conservatoria Zwolle en Den Haag lessen gevolgd bij verschillende specialisten op het gebied van historische uitvoeringspraktijk, waaronder Emma Kirkby. Zij treedt op als soliste in liedrecitals en oratoriumuitvoeringen en heeft met diverse ensembles en koren gewerkt en op festivals opgetreden. Zij heeft haar eigen lespraktijk in het ovenhuis Ruinerwold, geeft en organiseert zangworkshops, concerten en masterclasses.

Ensembleworkshop 13 april 2019

De tweede studiedag zoor zang en blokfluit is een feit! Op zaterdag 13 april vindt er bij de Markiezin van Drenthe weer een ensembleworkshop plaats onder leiding van Sinje Kiel (zang) en Annelies Schraa (blokfluit). De workshop duurt de hele dag en eindigt om 17:00 uur met een (gratis) slotpresentatie van een half uur in de prachtige akoestiek van kerk Blijdenstein. Deelname aan de workshop is niet meer mogelijk (vol), maar graag heten wij iedereen die nieuwsgierig is welkom om naar de resultaten van de dag te komen luisteren. Gevorderde amateurzangers en blokfluitisten van alle soorten en maten (van kleine sopraan tot grote basblokfluit) hebben zich dan een dag lang verdiept in het meerstemmige Engelse en Franse madrigaalrepertoire met componisten als Josquin des Prez en Thomas Morley.
Mocht je als zanger of blokfluitist overigens belangstelling hebben om een keer me te doen: dit was zeker niet de laatste gelegenheid! Geef je naam aan ons door en we brengen je op de hoogte van een volgende keer (markiezinvandrenthe@gmail.com). Tot dan!

Recente activiteiten

2019 januari Try-out concert Pollux ensemble met FOLKSONGS, in museumboerderij De Karstenhoeve, Ruinerwold

2019 januari Studiedag blokfluitconsort en zang met Sinje Kiel en Annelies Schraa

2018 december Ovenhuiskoortje kerstliederen zingen (6-10 jaar)

2018 september Adem-stem-workshop Ademtypes met Gesine Lersch-van der Grinten

2018 januari Concert pronkkamer Karstenhoeve: DOWLAND & DAPHNE met sopraan Sinje Kiel & Elly van Munster, luit

2018 januari Concert Karstenhoeve: VOYAGE D’HIVER met altus Peter de Groot en Michiel Niessen, luit

2017 oktober studiedag Engelse en Italiaanse luitliederen

2017 maart Studiedag Luit en zang met Sinje Kiel & Elly van Munster

2017 januari Concert IJhorst: MORTE DOLCE met countertenor Oscar Verhaar en Michiel Niessen, luit

Extra: Voorafgaand aan het concert zijn belangstellenden welkom bij de herdenking van de Reformatie die in 1517 in Europa heeft plaatsgevonden. De bijeenkomst wordt muzikaal opgeluisterd door Sinje Kiel (sopraan), Hans Donkers (alt), Jeroen Vreugdenhil (bas) en Fennie van der Weide, orgel.

2016 november Westervelder Concert: Magnificat Emmen en Choral Voices o.l.v. Daniel Rouwkema: REQUIEM van John Rutter

2016 april Westervelder Concert: Drents Symfonie Orkest speelt Schubert in Havelte

2016 januari Concert IJhorst: Franz Schuberts Winterreise- Jasper Schweppe, bariton & Riko Fukuda, piano (lees hier de recensie)

2015 dec. Westervelder Concert Uffelte: Tussen Hemel en Aarde- Duo Kiel & van Munster met Harma Everts

2015 oktober Westervelder Concert Havelte: Codex Trujillo del Peru- Música Temprana (lees hier de recensie)

2015 januari Masterclass Barokzang Jill Feldman

2014 sept. Concert Nijeveen: Francesca Caccini- Henriette Feith & Jasper Schweppe met David van Ooijen, luit

2014 juni Concert Nijeveen: Barbara Strozzi- Sinje Kiel, sopraan & Shizuko Noiri, luit

2014 maart Concert Musica Italiana i.s.m. Hortus Vocalis en Luthers Bachensemble

2013 februari Concert Ruinen “Lovestories” Ensemble Rossignol

2013 april Concert Nijeveen “English Lutesongs” Duo Kiel & van Munster

2013 september Studiedag Zang & luit

2012 november “Frisse Oren” muzieklezing Muziekzendeling Brechtje Roos

2012 oktober Masterclass Barokzang Emma Kirkby

De artistieke leiding is in handen van Sinje Kiel. De stichting Vrienden van de Markiezin van Drenthe ondersteunt deze activiteiten, projectmatig geholpen door fondsen, waaronder het Cultuurfonds Westerveld, Gemeente de Wolden, Fonds Podiumkunsten en het Prins Bernhard Cultuurfonds.

AL GEKEKEN OP FACEBOOK?!
Wij zien u het liefst live op een van onze evenementen, maar u kunt de Markiezin van Drenthe ook bezoeken op Facebook! Op de openbare pagina worden updates en achtergronden gedeeld. Komt u een keertje langs?