Op zondag 29 januari 2017, bijna precies een jaar na de Winterreise van Franz Schubert door Jasper Schweppe en Riko Fukuda, organiseert de Markiezin weer een recital in het prachtige kerkje van IJhorst. Ditmaal de Franse Renaissance-versie van een Winterreis VOYAGE D’HIVER uitgevoerd door Peter de Groot contratenor en Michiel Niessen luit & vihuela.
Geïnspireerd op de beroemde Winterreise van Schubert brengen zij een heel bijzondere Renaissance Winterreis ten gehore: een kunstmatig geschapen cyclus van chansons voor zang en luit, die niet alleen een knipoog is naar een beroemd muziekwerk, maar tevens een reis door de verrassende, en voor velen onbekende, wereld van de zestiende-eeuwse muziek en poetica. De Franse dichters van de renaissance trekken vaak dezelfde conclusie: Liefde maakt ongelukkig!
Het recital duurt circa 1 uur. Koffie en thee zijn verkrijgbaar bij de inloop (v.a. 15:30 uur), na afloop bent u welkom om een glaasje met ons te drinken. Let op: gewijzigde aanvangstijd 16:00 uur! Kaarten zijn per direct te reserveren via markiezinvandrenthe@gmail.com, toegang € 15,-/€ 12,50 donateurs.
Extra: Voorafgaand aan het concert zijn belangstellenden al om 14:30 uur (gratis) van harte welkom in de kerk voor de herdenking van de Reformatie die in 1517 in Europa heeft plaatsgevonden!
De landelijke Protestantse Kerk herdenkt deze gebeurtenis in de vorm van een estafette. Vanaf afgelopen oktober wordt elke maand in een volgende provincie aandacht aan de Reformatie geschonken. In oktober eindigt de viering in het centraal in ons land gelegen Utrecht. Op 31 oktober 1517 bevestigde Maarten Luther zijn 95 stelling aan de deur van de slotkapel in Wittenberg, wat beschouwd wordt als het begin van de Reformatie. In januari is Overijssel aan de beurt en in februari Drenthe. De overdracht van het estafettestokje vindt plaats in IJhorst waar achter het kerkje een brug ligt over de Reest, het grensriviertje tussen Overijssel en Drenthe. De bijeenkomst wordt muzikaal opgeluisterd door Sinje Kiel, sopraan.
Over het programma:
In 1827 voltooide Franz Schubert zijn beroemde liederencyclus ‘Winterreise’. De getoonzette gedichten van Wilhelm Müller handelen ogenschijnlijk simpelweg over een verliefde, maar afgewezen, jongeman die, al dolend door een bar winterlandschap, probeert over deze deceptie heen te komen, maar alles wat hij ziet herinnert hem aan zijn verdriet. Zijn depressie is zo diep dat de hele cyclus één zwartgallige reis wordt.
Zanger en Renaissance specialist Peter de Groot zag opmerkelijke inhoudelijke overeenkomsten met chansons uit de Renaissance (16e eeuw). Hoewel de teksten uit de aard der zaak minder romantisch gekleurd zijn als die van Müller, trekken de dichters van de Renaissance vaak dezelfde conclusie: De Liefde maakt ongelukkig.De Winterreise van Schubert, gezet voor zang en piano, heeft een beklemmende sfeer en een grote intimiteit. Dat aspect is behouden in deze kunstmatig geschapen cyclus van chansons voor zang en luit (een vorm die populair werd vanaf het midden van de zestiende eeuw).
De muziek is van diverse niet met name genoemde Franse Renaissance componisten. De chansons zijn in 1579 bijeengegaard door de uitgever en componist Didier Le Blanc. De teksten zijn van Phiippe Desportes (1547-1606) en Amadis Jamyn (1540-1593).
Deze Renaissance-versie van Winterreise volgt eveneens de terugblik van een man die eerst uitzinnig was van liefde, maar tot zijn verbijstering door zijn geliefde wordt afgewezen. De luisteraar maakt de treurige psychologische weg die hij gaat mee; van verliefdheid, grenzeloze extase, via teleurstelling, wanhoop, depressie, verbitterdheid en resignatie naar bijtend sarcasme. (Peter de Groot)
1 reactie op “Concert in IJhorst- Een winterreis in de Renaissance”