Concertwandelingen in Frederiksoord

Onderweg in de tuinbouwschooltuin Frederiksoord- de eerste twee concertwandelingen zitten erop! 
Een bezoeker zegt het zo: “Wat hebben we genoten van de concertwandeling in de tuinen!
De mooie combinatie van jullie stemmen! De tekeningen. De onverwachte mooie plekken, het was een feest.”
Ook wij hebben genoten. Wat in Japan “bosbaden” wordt genoemd, heet bij ons “onderweg”- en het liefst doen wij dat samen met u! Het kan nog tot 1 oktober. En wedden dat de tuin er dan weer heel anders uitziet? Ik verheug mij nu al. Lees hieronder meer en meld je graag aan via e-mail. Je kunt ons ook volgen op onze Facebook pagina Onderweg, waar wij foto’s en achtergronden delen (foto’s hierboven: Jan Penninkhof).

Onderweg is een vreugdevolle theatrale wandeling van Sinje Kiel en Gesine Lersch-van der Grinten. Het duo brengt zijn voorstelling na een aantal uitvoeringen in Duitsland naar de bijzondere tuin voor een muzikale wandeling in zes scènes. Het publiek volgt de twee zangeressen op tuinpaden door de sfeervolle locatie tussen de bijzondere planten en bomen. Door de kassen en langs tekeningen van kunstenaar Martin Lersch. Met eigen teksten en muziek op teksten van Brecht en liederen van Schubert tot jazz. De wandeling duurt ongeveer een uur. Zij beloven een belevenis voor oog, oor en ziel- bezoekers kunnen daar lekkers uit het café De Franse Binnentuin aan toevoegen.
 
De tekeningen zijn gebaseerd op foto’s van Sinje. Zij komen nu als decorstukken terug in de voorstelling en zullen in beeld de dialoog aangaan met de tuin. De oorspronkelijke foto’s zijn ontstaan tijdens een meerdaagse wandeling die de zangeres vanuit Nederland naar haar collega in Duitsland ondernomen heeft. Toen tijdens de coronapandemie optredens voor publiek niet mogelijk waren, concerten moesten worden afgelast en thuis het huis te klein was, zocht Sinje rust en troost in de natuur. Over het Pieterpad is zij in negen dagen van Drenthe naar de Neder-Rijn gelopen. Thuis wandelde ook Gesine veel. Beiden hebben onderweg aantekeningen gemaakt, waaruit deze concertwandeling geboren is.
 
Nog te zien op 20 augustus, 3 + 17 september en 1 oktober 2023.
Aanvang/vertrek om 12 uur en om 15 uur bij Café De Franse Binnentuin (inloop halfuur voor aanvang)
Adres: Majoor van Swietenlaan 15 in Frederiksoord
Kaartje € 12,50
Kaartje-drankje € 15,-
Kaartje-drankje-taartje € 17,50
Kinderen en jongeren tot 18 jaar gratis in begeleiding van volwassenen
Betaling via betaalverzoek of met pin of contant bij aanvang.
Let op: 3 september om 12 uur wordt er een aangepaste route gelopen langs slechts de verharde wegen van de tuin. Net zo mooi en toegankelijk voor iedereen!
De voorstellingen worden mogelijk gemaakt met ondersteuning van de gemeente Westerveld en stichting Markiezin van Drenthe en vinden plaats in samenwerking met De Proef.

Het duo: De sopranen begonnen beiden hun zangstudie aan het Zwolse Conservatorium. Daar deelden zij toen al de passie voor zang en betekenisvolle interpretatie van klassieke muziek. Na studiejaren elders (Gesine studeerde operazang aan de Folkwang-Hochschule Essen en Sinje barokzang aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag) en individuele loopbanen als freelance musici en als zangpedagogen, hebben zij elkaar de afgelopen jaren weer gevonden in uitvoeringen van kamermuziek (o.a. Neun Deutsche Arien van Händel) en bijzondere zangprojecten op bijzondere locaties, waaronder een flashmob met zangleerlingen en passanten die “Ode an die Freude” van Beethoven zongen vanaf het dak van een stationsgebouw. Voor het van Gogh jaar Drenthe geven zij deze zomer op 27 augustus een recital in het kerkje van Zweeloo en maken zij de nieuwe muziektheatercollage Lieve Vincent, die op 13, 14 en 15 oktober te zien zal zijn in het openluchtmuseum Ellert en Brammert in Schoonoord.

De locatie: De Tuinbouwschool in Frederiksoord werd opgericht in 1885 en was de eerste en grootste tuinbouwschool in Nederland. Uniek was dat leerlingen van allerlei sociale achtergronden hier een opleiding kregen, aldus de website van de tuinbouwschooltuin. Latere leerlingen van de gerenommeerde school, het huidige gebouw stamt uit 1965, werden (en worden nog steeds) liefdevol en gekscherend “tuinhazen” genoemd. Vandaag zet zich de nieuw opgerichte vereniging De Proef in voor toekomst, herstel en behoud van deze bijzondere tuinen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *