Onderweg naar Vincent | recital in kerk Zweeloo

Illustratie: Martin Lersch

Sinje Kiel & Gesine Lersch, zang en tekst met Rinus Sprangers, piano

Zondag 27 augustus, aanvang 15:00 uur in en om kerk Zweeloo

Kerk open vanaf 14.30 uur. Entree 12 euro, inclusief koffie/thee.

Het programma duurt 90 min inclusief pauze.

Reserveren gewenst: kunstenaarsdorpzweeloo@gmail.com 

De inspiratietocht van het duo, werkend aan muziektheatervoorstelling Lieve Vincent over de kunstenaar van Gogh, voert hen als vanzelf langs het prachtige kerkje van Zweeloo. Waar de kunstenaar vandaag de dag nog overal zichtbaar is na één enkele dag daar geweest te zijn in november 1883. Te gast in Kunstenaarsdorp Zweeloo nodigen Sinje Kiel en Gesine Lersch u uit voor een muzikale tussenstop, waarbij zij van Goghs thema’s via zijn tijd in Engeland tot zijn aankomst in Drenthe belichten. Zijn zoektocht naar zingeving, liefde, rust, rechtvaardigheid en geloof. Een persoonlijke toenadering van het duo, het begin van hun gezamenlijke brief aan Vincent.

Zwaar op de hand? Ja en nee- net als van Gogh zelf bevat het programma elementen van melancholie en strijd. Met hier en daar een knipoog, eigen teksten en citaten uit de brieven van van Gogh is het programma onderhoudend en afwisselend, waarbij overigens het dragen van stevige schoenen boven concertpumps aan te raden is. Solo en in duet brengen zij liederen uit uiteenlopende stijlperiodes met muziek van o.a. Amy Beach, Mahler, Weill, Schubert en Dowland ten gehore, met daarbij enkele muzikale volkse verrassingen en een deel buiten gezongen- als het weer het toelaat. Zij worden hierbij aan de piano begeleid door Rinus Sprangers en werken daarnaast met ingespeelde geluidsopnames en teksten.

De voorstelling is een initiatief van sopraan Sinje Kiel in het kader van 140 jaar van Gogh in Drenthe. In samenwerking met Kunstenaarsdorp Zweeloo, mogelijk gemaakt door de gemeente Coevorden.

De uitvoerenden:

De sopranen Sinje Kiel en Gesine-Lersch van der Grinten begonnen beiden hun zangstudies aan het Zwolse Conservatorium.  Daar ontmoetten zij elkaar en deelden de passie voor zang en betekenisvolle interpretatie van klassieke muziek. Na vele studiejaren elders (Gesine studeerde operazang aan de Folkwang-Hochschule Essen en Sinje barokzang aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag) en individuele loopbanen hebben zij elkaar de afgelopen jaren weer gevonden in bijzondere zangprojecten. Eerder hebben zij de voorstelling Unterwegs gemaakt (een concertwandeling). Zij voerden samen Neun deutsche Arien van Händel uit en zongen in het Siegerlandmuseum arias en duetten uit de Italiaanse Vroegbarok bij de opening van de tentoonstelling “Ich hätte gern Rubens getroffen…” waarin kunstenaar Martin Lersch (tekenaar van bovenstaande illustratie) variaties op de beroemde Marie de’ Medici-cyclus getekend heeft die een dialoog aangaan met deze kopergravures van Rubens. Ook hebben zij samengewerkt tijdens een flashmob met leerlingen en passanten die “Ode an die Freude” zongen, de koorfinale van de Negende Symfonie van Beethoven. Beide hebben acteerervaring (opera en toneel) uit diverse muziektheaterproducties van Duitse en Nederlandse bodem.

Pianist Rinus Sprangers, grotendeels autodidact, komt uit een zeer muzikale familie. Zijn eerste concert gaf hij (samen met zijn vader) op vierjarige leeftijd. Hij begeleidt zangers en koren en speelt in het blazerskwintet Fivento. Eerder heeft hij voor het duo begeleidingen ingespeeld voor hun concertwandelingen.

De muziektheatercollage Lieve Vincent zal op 13, 14 en 15 oktober te zien zijn in Schoonoord (locatie: openluchtmuseum Ellert en Brammert).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *