19 november Requiem van John Rutter

Op zaterdag 19 november vindt in de reeks Westervelder Concerten (Markiezin van Drenthe) een uitvoering van het Requiem van Rutter plaats door Magnificat Emmen en Choral Voices o.l.v. Daniel Rouwkema met sopraansoliste Sinje Kiel. Inloop vanaf 19:45 uur, aanvang 20:15 uur, entree € 15,-. Kaartverkoop aan de kerk, reserveren via markiezinvandrenthe@gmail.com, tel. 0591-630324 of www.magnificat-emmen.nl.

John Rutter’s Requiem werd voltooid in 1985. Dit werk wordt uitgevoerd door koor met een orkestbegeleiding, samen met een sopraan solist, voor het eerst op 13 oktober 1985 in Dallas, Texas. De Heer is mijn Herder werd oorspronkelijk in 1976 geschreven als een aparte volkslied.

Het eerste deel bestaat uit de Introitus van de Requiem (Requiem aeternam) en het Kyrie . Het tweede deel is getiteld Out of the Deep, en is gebaseerd op Psalm 130 , een psalm vaak gebruikt bij Anglicaanse begrafenissen . Het bevat een prominente cello solo geschreven in C minor. Het derde deel is het motet Pie Jesu . Het begint met een sopraan solist, zij zingt met een zeer lichte begeleiding, met slechts geringe betrokkenheid van het koor in navolging van de woorden “Dona eis requiem, Dona eis sempiternam requiem”. Het vierde deel is het Sanctus (met Benedictus), een karakteristiek, helder en levendig deel. De uitroep beweging die fel is georkestreerd met klokken, fluit en hobo en af en toe een pauken herinnert aan de passage in het Oude Testament in Jesaja hoofdstuk 6 en de aanbidding van de zes-gevleugelde serafijnen in de hemelse troonzaal van God. Het vijfde deel is het Agnus Dei van het Requiem. Het zesde deel is Psalm 23 , een andere psalm, vaak gebruikt bij Anglicaanse begrafenissen. De zevende beweging bevat woorden uit het  Book of Common Prayer Begrafenis Dienst ( “Ik hoorde een stem uit de hemel …”) en de communie chant van Requiem (Lux Aeterna).

Het werk duurt ongeveer 40 minuten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *